Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Έρευνες για την τηλεόραση και τα παιδιά ΑΝΤ1

Η έκθεση σε ορισμένα είδη ψυχαγωγίας επηρεάζει τα παιδιά και οδηγεί τους εφήβους, που παρακολουθούν τηλεοπτικά προγράμματα με σεξουαλικό περιεχόμενο, σε πρόωρες εγκυμοσύνες. Παράλληλα δημοσιεύεται άλλη μία έρευνα, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά που παίζουν βίαια βιντεοπαιχνίδια υιοθετούν επιθετική συμπεριφορά.
Τα συμπεράσματα για τη σχέση τηλεόρασης και σεξουαλικής συμπεριφοράς είναι αποτέλεσμα έρευνας του οργανισμού RAND, που παρακολούθησε επί τρία χρόνια τη σχέση συγκεκριμένων τηλεοπτικών προγραμμάτων με τη συμπεριφορά των παιδιών και των εφήβων.
«Διαπιστώσαμε ότι η τηλεόραση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για τα υψηλά ποσοστά στις εγκυμοσύνες εφήβων στις ΗΠΑ», δήλωσε η Ανίτα Τσάντρα, ερευνήτρια του οργανισμού RAND με εξειδίκευση σε συμπεριφορικά θέματα. «Δεν λέμε ότι οδηγηθήκαμε με απόλυτη βεβαιότητα στα αίτια, αλλά υποστηρίζουμε ότι (η τηλεόραση) ένας παράγοντας που μπορέσαμε να συνδέσουμε με τις εφηβικές εγκυμοσύνες», πρόσθεσε η Ανίτα Τσάντρα.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ως δείγμα εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών και τους έδωσαν ερωτηματολόγια τρεις φορές, μεταξύ του 2001 και του 2004, καλώντας τους να δηλώσουν τις συνήθειες που έχουν ως προς την παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων, τη σεξουαλική συμπεριφορά και την εγκυμοσύνη.
Μεταξύ των 718 εφήβων που συμμετείχαν στην έρευνα διαπιστώθηκαν 91 εγκυμοσύνες. Οι έφηβοι που παρακολουθούσαν περισσότερα προγράμματα με σεξουαλικό περιεχόμενο αντιμετώπιζαν διπλάσιο κίνδυνο να έχουν μια εγκυμοσύνη, σε σύγκριση με τα άτομα που παρακολουθούσαν λιγότερο τέτοια προγράμματα, αναφέρεται στη μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Pediatrics».
Παράλληλα ερευνήθηκε η σχέση ανάμεσα στα βίαια βιντεοπαιχνίδια και την επιθετική συμπεριφορά των εφήβων και διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερο απασχολούνται με τέτοια παιχνίδια τα παιδιά, τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι για να εκδηλώσουν επιθετικότητα.
Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη έρευνα, είχαν ως δείγμα 1200 παιδιά και εφήβους από την Ιαπωνία και 364 από τις ΗΠΑ, ηλικίας από 9 έως 18 ετών. Διαπιστώθηκε ότι τα βίαια βιντεοπαιχνίδια είναι «ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει αργότερα σε σωματική επιθετική συμπεριφορά ... ανεξάρτητα από τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά».
Η επιθετικότητα στην παιδική ηλικία σχετίζεται επίσης με τη βίαιη συμπεριφορά που μπορεί να επιδείξουν αυτά τα άτομα αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου της Άιοβα, του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου για τα Μέσα Ενημέρωσης και την Οικογένεια και των ιαπωνικών πανεπιστημίων Οτσανομίζου και Κέιο.
πηγη: http://news.pathfinder.gr/scitech/513319.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου